20130601

TAKSIM GEZI PARK

zacelo se je miroljubno tri dni nazaj. pravzaprav se ze celo leto po malem demonstrira proti izgradnji nakupovalnega sredisca na mestu edinega parka v centru mesta, Taksimu. z gradbenimi deli so priceli ze pozimi, v tem casu pa so bila na vrsti drevesa v Gezi parku. ljudje, predvsem mladi so se spet zbrali, pripravili miroljuben protest, koncert, govore in postavili sotore. ob tretji uri zjutraj so jih s solzilvcem pregnali policisti in zazgali sotore z vsem kar so imeli v njih. v odgovor se je naslednji vecer zbralo se vec ljudi, postavili se vec sotorov. reakcija policije zjutraj je bila enaka. po tem se stvari odvijajo kot domine. protest na taksimu vceraj ob enih se je koncal s solzivcem, vodnimi topovi in nekim oranznim plinom, ki verjetno vsebuje kemikalije, po katerih pece koza. pribezali smo v predverje hotelov, kavarn, trgovin, pomagali poskodovanim. zoorganiziranost ljudi je neverjetna! 
zvecer je izbruhnilo spet ljudje so se zbrali na istiklalu, na dveh kilometrih dolgi ulici so stali rama ob rami, vzklikali, branili pred napadi solzivca, zazigali plakate, ki opozarjajo na ostale nehumane projekte. ne gre se vec samo za Gezi park, ampak za vlado, njihove odlocitve in zatirajoc odnos do ljudi. bomo videli, kako bo, ampak ozracje je besno!


it started peacefully three days ago. actually smaller protests against the government decision to build a shopping mall on the place of the only proper green area in the city, Gezi park, Taksim, were going on throughout the whole year. construction works started during winter already, these time plan was to cut the trees in the park. mostly young people gather and prepared a peaceful protest, with cultural program, concert and speeches. they set up the tents and wanted to stay over night. in three in the morning police woke them up with tear gas and burnt their tents with everything they had inside. in response to that, next evening even more people gathered and protested for their rights. police reaction in the morning was same. after that things followed like each other like dominos. protest on taksim at 1 ended with tear gas, water tanks and some orange looking gas, probably something chemical that burnt our skin. we ran to the hotels, coffee shops, bar and helped those who needed help more than us. organization of people was incredible!
in the evening there was another call for protesters. two kilometers long istiklal street was full of people standing shoulder to shoulder, shouting, protecting each other against tear gas, burning posters showing othe non-humane projects of the government. their decisions and oppressing attitude towards people. we will see what happens, but people right now are furious!

more news: http://halktvcanli.tumblr.com/

protest started peacefully yesterday 

police just before throwing pepper gas

people found shelter in hotel lounge

observing from hotel lounge

gas supply for the police, later they were delivering it with ambulance cars!!
mixture of antiacid and water


crowded istiklal street yesterday night

burning posters promising 'better life'

big companies affected form vandalism

protesters

burning trashes as barricade to the police carsNi komentarjev:

Objavite komentar